TermoDom.pl

Newsletter

Solary

Do ziemi dociera nieprzerwanie odnawialna energia w postaci promieniowania słonecznego. Jak... więcej

XERITOWN –...

XERITOWN to miasto, które ma powstać na pustyni w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.... więcej

Zastosowanie kotłów...

Ostatnio pisaliśmy o piecach kondensacyjnych, dziś natomiast słów kilka o zaletach... więcej

EPBD Energooszczędność Zielone ściany w Seulu

Zielone ściany w Seulu

Fantastyczne połączenie architektury z zielonym design’em wyczarowali w Seulu architekci z Mass Studies Architecture. Zielone centrum handlowo-rozrywkowe to kolejny przykład nowatorskich, przyjaznych środowisku rozwiązań w budownictwie.

Oddychające, żyjące ściany to cecha charakterystyczna nowego centrum handlowo-rozrywkowego w Gangnam, jednej z dzielnic Seulu. Budynek jest jak świeży powiew - ożywia okolicę, w której dominują betonowe konstrukcje. Wizją architektów z Mass Studies Architecture było stworzenie obiektu, który łączy w sobie nowoczesne technologie i naturę.





I takie jest właśnie to centrum handlowo-rozrywkowe. Cechą wyróżniającą ten obiekt są „zielone” ściany. „Zielone” dosłownie - na zewnętrznych elewacjach ścian posadzono geo-włókninę z roślinami trawiastymi, uzyskując niesamowity efekt ścian z mchu.


Zielony temat został także wykorzystany we wnętrzu – rośliny pokrywają ściany wewnętrzne budynku. Nowoczesny design łączy ergonomię i świadomość przestrzeni. Restauracja na górze budynku i przestrzeń handlowa w podziemiach to zdaniem projektantów także ekologiczny układ przestrzenny budynku.





Architekci z Mass Studies tak mówią o swoim projekcie. „Ten budynek to propozycja wcielenia natury w zagęszczonej strefie miejskiej, w warunkach niskiej zabudowy, w ograniczonej przestrzeni – 378 m2. Obiekt ten wyznacza relacje między naturą a nowoczesną technologią jako połączenie, a nie jako konfrontacja."





Centrum handlowo-rozrywkowe w Seulu to wyśmienity przykład, jak można w prosty sposób połączyć  w jednym budynku ekologiczne funkcje z nowoczesną architekturą.



Opracowanie: Monika Mychlewicz, źródło: Mass Studies Architecture


Zobacz także:
Wieżowiec z zieleni i betonu 
Energooszczędna Akademia Nauk  
Transparentne Muzeum Arpa 
Clay Fields - kompleks eko-domów 

24-11-2008

Wireless - nowy wymiar...

Tradycyjne instalacje elektryczne wychodzą chyba z mody. Przychodzi czas na nowoczesne... więcej

Mgr inż. Jakub Kliś

Mgr inż. Jakub Kliś ukończył Wydział Organizacji i Zarządzania Produkcją... więcej

XPS - polistyren...

XPS - trwała termoizolacja, w postaci wodoodpornych płyt z ekstrudowanej pianki... więcej

Skomentuj





Komentarze   —   pokaż wszystkie

Brak komentarzy